Pergola:

Előtető Előtető
A pergola az egyik legrégebben ismert árnyékolástechnikai eszköz, bár a tapasztalatok alapján csak kevesen tudják, hogy mi is ez valójában. Láthatunk pergolát parkokban rendezvényeken, mivel összeszerelése egyszerű és gyors, ugyanakkor a szerkezet stabil és megbízható.

Mi is az a pergola?

Képzelje el, hogy egy forró nyári napon enyhülést hozó zivatar jön. Mit szeretne tenni? Kiállni, élvezni a friss levegőt, az eső illatát, na de ki szeret megázni? Erre nyújt megoldást a pergola. Egy oszlopos vázrendszeren alapuló tetőszerkezet, oldalfalak nélkül. Menedék a napsütés és az esőcseppek elől. Az árnyékolás elérhető úgy is, ha nincs befedve a pergola tető szerkezete, de a csapadék ellen nem véd.

A pergolák vázát leggyakrabban fagerendákból készítik. Ezzel szemben a Partner-Doors Kft. itt is az időtálló és innovatív technológiával készült lehetőségeit kínálja. Választhat pergolát műanyag/alumínium és alumínium, kivitelben egyaránt. Ennek oka most sem más, mint a luxuskivitel időtálló és költséghatékony formában. A tartóoszlopok kialakításánál fontos, hogy ne zavarjanak a kilátásban, mégis biztosítsák az erőt, a keresztgerendák és a tető megtartásához. Technikailag a szerkezet nem bonyolult ám ennél is elengedhetetlen a megfelelő szakértelem. A kerti építmények elsődleges célja, hogy helyet teremtsenek a szabadtéri pihenésnek, vacsoráknak és baráti vagy családi összejöveteleknek. Nagy előnyük, hogy akár meleg, akár esős időben is alkalmas helyül szolgálnak a pergolák.

Ahogy már olvastuk a pergola oszlopokon álló, nyitott esetleg nyitott oldalú, felülről keresztelemekkel vagy térráccsal fedett olyan kerti tető melyről önkéntelenül az embernek egy kúszónövényekkel felfuttatott árnyékoló jut eszébe.

A pergolák oszlopai egyenes vagy boltíves vonal mentén, egymás mellett helyezkednek el. Ebből látszik, hogy a pergola a térhatárolásban, árnyékolásban tölt be jelentősebb szerepet.

A pergolák, széles körű használatának, keresettségének főképpen az az oka, hogy a pergolák változatos lehetőséget hordoznak magukban, és változatos megoldásokat kínálnak a kedvelőiknek.

Kialakításuknak köszönhetően, az esetlegesen ráfuttatott növényzettel együtt a térhatároló, térformáló, és nem utolsó sorban az árnyékadó szerepe a legfontosabb. Hasznát vehetjük két épület közötti szakasz lefedéséhez. A pergola elhelyezhető önállóan vagy épülethez csatlakoztatva is. Önmagában lehet egy nagyobb kert meghatározó, egyedi funkciójú eleme, kerülhet pihenőhely mellé, kerti utak fölé. De alkalmas különálló épületek, építmények összekapcsolására, vagy az épület szerves részeként szolgálhatja a terasz árnyékolását, gépjármű-beállások védelmét.

Azok a pergolák, melyek nagyobb felületet fednek, és ezáltal meghatározzák a teret azok keretező jellegűek. Az épületek oldalához támaszkodó pergolák oszlopsor hatásúak, a bejáratok fölött hangulatos tető kialakítására kiválóak, mindamellett a belső helyiségeket védik a túlzott felmelegedéstől. A pergolákra szerelhetünk rolót is, amennyiben a növényzet nem ad kellő árnyékot. A keretező pergolák általában egy nagyobb felületű terasz vagy kert fölött alkotnak tetőszerkezetet. Kitűnő lehetőséget nyújtva, hogy nappalinkat kivigyük a szabadba azáltal, hogy elmossa a határvonalat a kül- és beltér között mintha csak egy szobában, vagy télikertben lennénk.

Mivel a pergolák esetében is kültérről beszélünk, itt is erős hatással van a szerkezet időtállóságára az időjárás. A Partner-Doors minősége itt is garancia, arra, hogy évtizedekig élvezhessük a pergola nyújtotta lehetőségeket és figyelemmel kísérhessük rájuk futatott növényeink évtizedes növekedését.